21/10/2012

"Jubilej" torta

Ovu tortu prvi put sam probala pod ovim imenom, dok nije postala razni vetrovi, španski, japanski, južni... :) jedne davne, davne zime, u Zečkom šoru, kada se udala, "odbegla" :) moja prijateljica, a tortu je pravila sestra njenog budućeg muža, u jednoj poznatoj po gostoprimstvu staropalanačkoj familiji...











Sastojci

kore

4 belanca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer

ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve

fil

5 dcl. mleka
6 kašika brašna
1 kašika šećera

250 g. maslaca ili margarina
250 g. šećera u prahu

12 žumanca
12 kašika šećera

150 g. pečenih mlevenih lešnika

5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga

Priprema


Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera.

Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat. Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.

Fil

Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi.

Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi.

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike.

Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.


4 коментара:

  1. Kakva divna torta! Ja ovakve torte obozavam ali u zadnje vrijeme nikako da budem kuci dovoljno dugo da napravim nesto ovakvo

    ОдговориИзбриши
  2. Da, da.Obožavam ovaj "vjetar"!!Pravila sam nešto slično , ali kore je trebalo više sušiti, a ja nemam niti pravo staklo na pećnici , a ne ventilator.Meni je jako fina, barem ona što sam kupila i jednoj poznatoj osječkoj "kolačari" pod nazivom Japanski vjetar ( inače ne kupujem kolače , ali ovom nisam mogla odoljeti ) i jako mi je fin ( valjda zbog obožavanih lješnjaka:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Wow, koja divna torta. Svaka čast na uloženom trudu, rezultat je divan. Vjerujem da je torta i jednako ukusna koliko krasno izgleda!

    ОдговориИзбриши