16/05/2012

Mediteranski filet

Origano se mnogo koristi u mediteranskoj kuhinji. Ako ste navikli da ga jedete samo na pici, promenite navike. :) Pečenom mesu daje odličan ukus, pa još u kombinaciji sa vinom... Meso i povrće pripremljeni po ovom receptu će vas oduševiti, probajte.









Sastojci

1 filet, ribić, oko 550 g.
1 velika glavica luka
2 veće crvene paprike babure
4 veća krompira, oko 700 g.
2 dcl. belog vina
1 dcl. gustog soka od paradajza
2 kašikice senfa

sveže mleveni biber
bukovo - sušena ljuta crvena paprika i seme
1/2 kašikice origana, za posipanje mesa i još malo dodati u saft
oko 2,5 dcl vode
so

ulje za pečenje, oko 1 dcl.

Priprema

Krompir iseći na sitnije kocke i ispržiti ga na ulju. Izvaditi ga na kuhinjski papir, malo posoliti i ostaviti sa strane.
Ribić posoliti, pobiberiti i posuti origanom pa peći na istom ulju gde i krompir. Pecite prvo na jačoj temperaturi oko 5 minuta da dobije lepu boju, onda smanjite na srednju temeparaturu i pecite još oko 20 minuta okrećuci povremeno.

Meso staviti u kraj tiganja, dodati luk i papriku. Dinstati nekoliko minuta dok malo ne omekša, malo pojačati temperaturu pa zaliti vinom. Sačekati minut dva da akohol ispari, dodati zatim sok od paradajza, senf, bukovo, so, još malo bibera i origana.
Doliti i vodu i ostaviti da se sve zajedno krčka oko 20 minuta. Meso povremeno okretati. Ako vam se čini da meso na debljem kraju nije dovoljno pečeno, zarežite filet na dva, tri mesta da bi se ispekla i sredina.
Na kraju, kada se ukuvala tečnost i stvorio se lep, gust saft, izvaditi meso, dodati pečeni krompir i propržiti još oko minut.

Na tanjir za služenje staviti povrće i preko isečeni filet, posutti malo mlevenim biberom, peršunovim listom, poželji...

Bukovo možete izostaviti ali onda dodajte malo mlevene paprike, slatke ili ljute.

3 коментара:

  1. I ja oregano koristim na pečenom mesu, meni je to nešto predivno... Ovaj mediteranski filet izgleda fantastično, i prilozi su savršeni. Mislim da ću za vikend isprobati ovu varijantu :) Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  2. Dali se moze izostaviti vino ili nesto drugo umjesto njega?

    ОдговориИзбриши
  3. Može, ali se mora nadiknaditi ta količina tečnosti, stavite pileći ili juneći temeljac.

    ОдговориИзбриши