30/01/2018

Kolač sa orasima i dvobojnim filom



Sastojci

za jednu koru

5 belanaca
7 kašika šećera
150 g. mlevenih oraha
1 kašika brašna
pola praška za pecivo

praviti 2 ovakve kore

fil

1 l. mleka
10 žumanaca
12 kašika šećera
3 pudinga od vanile
2 vanilin šećera

250 g. maslaca ili margarina
100 g. čokolade za kuvanje

Priprema

pripremiti pleh za pečenje dimenyija 23x32 cm. na dno staviti papir za pelenje. Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Mutiti belanca maksimalnom brzinom i odmah polako dodavati šećer. Mutiti nekoliko minuta da se dobije čvrst sneg. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati. Rasporediti smesu u pleh i peći oko deset, petnaest minuta, zavisi i od rerne. Koru izvaditi sa papirom i ostaviti da e ohladi, papir odvojiti pre filovanja.
Na isti način napraviti i drugu koru.

fil

Žumanca, šećer, vanili šećer, puding i oko 150 ml. mleka dobro umutiti mikserom, mutiti dva, tri minuta. Ostatak mleka staviti da prokuva i skuvati fil. Vreo fil prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica. Najlon foliju staviti direktno na vreo fil, kada se ohladi lako će se odvojiti.
Fil ohladiti do sobne temperature.

Istopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.

Penasto umutiti maslac, dodavati umućenom maslacu fil kašikama u više navrata stalno muteći mikserom. Kada se dobije fin gladak fil, podeliti ga na dva dela i u jedan dodati istopljenu čokoladu.

Filovati kolač, prekriti ga gore i sa strana folijom i ostaviti preko noći u frižider da se filovi stegnu, korice omekšaju i da se sjedine ukusi.

Dekorisati šlagom, mlevenim orasima, glazurom od čokolade...

NAPOMENA

- i najkvalitetnija čokolada za kuvanje, ako se pregreje prilikom topljenja, postaće mrvičasta ili zgrudvana i izgubiće sjaj. Čokoladu topiti u mikrotalasnoj oko 20 sekundi, izvaditi, izmešati, vratiti na još petnaestak sekundi i ponovo mešati da se svi komadići istope
- kod topljenja na pari koristiti deblje posude i nikako da ne dođe posuda u dodir sa vrelom vodom





2 коментара: