13/01/2017

Zrna kafe






Sastojci

250 g. šećera
100 ml. vode (u originalu je 75 ml, ja stavljam 100 ml.)

125 g. maslaca ili margarina
100 g. mlevenog keksa
100 g. mlevenih oraha
80 g. čokolade za kuvanje
1 do 1,5 kašikica mlevene kafe

glazura

150 g. čokolade za kuvanje
4,5 kašike ulja

Priprema

Preliti šećer vodom i mešati dok šećer ne krene da se topi. Zagrevati na umerenoj temeperaturi stalno mešajući da bi se sav šećer istopio. Kada prokuva kuvati još minut, skloniti sa vatre pa dodati maslac sečen na manje komade i kockice čokolade . Čim se istope umešati keks, kafu i orahe. Smesu ostaviti da se ohladi.
Praviti kuglice od 12 g., ne mora da se meri svaka, izmeriti jednu da se ima uzorak pa praviti ostale te veličine. Čim se dlanovima oblikuje kuglica odmah čačkalicom napraviti otisak, ne duboko, tek 2 milimetra dubine. Kuglice ostaviti da se dobro ohlade.
Ulje i kockice čokolade istopiti na pari. Svaku kuglicu umočiti u istopljenu čokoladu i odmah provući još jednom preko prethodnog otiska. Kuglice ostavljati na papir da se glazura stegne.

NAPOMENA

- nemojte prekuvati šećer i vodu jer će smesa kada se ohladi biti mrvičasta i suva. Ako se to ipak slučajno dogodi dodajte malo mleka dok smesa ne postane ponovo meka i homogena.
- ako su kuglice previše hladne glazura će se jako brzo stegnuti tako da treba odmah da prođete čačkalicom preko prethodnog otiska jer čim glazura postane čvršća to je jako teško, ne bude lepo i uredno

Нема коментара:

Постави коментар