22/02/2015

Torta od badema i bele čokolade





Sastojci

kora

4 jajeta
5 kašika šećera
120 g. mlevenog badema
1 kašika brašna
1 kašikica arome vanila
pola kesice praška za pecivo

fil

250 g. bele čokolade
5 dcl. mlečne slatke pavlake
180 g. grčkog jogurta ili punomasne kisele pavlake
3 kašike šećera

2 šlaga za dekoraciju, malo pečenih listića badema, istopljena čokolada




Priprema

U kalup sa skidajućim obručem prečnika 24 cm. na dno staviti papir za pečenje. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.

za koru
Jaja i šećer penasto umutiti. Dodavati bedem, brašno i prašak za pecivo lagano mešajući , dodati i aromu vanile. Koru peći oko 15 do 20 minuta, proveriti čačkalicom da li je sredina pečena. Ostaviti je da se ohladi u kalupu.


za fil

čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Paziti prilikom topljenja, ako se previše zagreje stvrdnuče se i postati grudvičava.
Ostaviti da se malo prohladi dok se ne umuti ostatak fila. Slatku pavlaku i šećer umutiti u čvrst šlag, dodati kiselu pavlaku i izmešati. Sada polako sipati istopljenu čokoladu stalno muteći mikserom.

Fil naneti preko ohlađene kore i ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da kora postane sočna, fil da se stegne i da se sjedine ukusi.
Tortu dekorisati po želji, najbolje sa šlagom.

NAPOMENA!

kolače i torte kao ova, koji u filovima sadrže kiselu pavlaku ili grčki jogurt, nemojte zamrzavati jer je poznato da odmrznuta pavlaka dobija neku vodenasto zrnastu strukturu i pokvarila bi se finoća i glatkoća fila.


5 коментара:

  1. Pravila bih ovu tortu, pa se dvoumim izmedju grckog jogurta i pavlake..verujem da nema neke bitnije razlike, pa ipak..sta biste vi preporucili...sta ste vi upotrebili?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam koristila grčki jogurt jer sam na Kipru, ali verujte da je skoro isti kao punomasna pavlaka tamo kod nas.

      Избриши
  2. Savršeno izgleda, kremasta i pahuljasta. MljaC!

    ОдговориИзбриши
  3. Isprobano! Torta je predobra, Aliki!

    ОдговориИзбриши