05/04/2014

Nepečeni rolat sa dve vrste čokolade





Sastojci

deo sa belom čokoladom

120 g. bele čokolade
120 g. keksa, plazma ili petit
50 ml. kondenzovanog mleka
50 ml. slatke pavlake
75 g. maslaca ili margarina
30 g. šećera u prahu
1 žumance

Ako nemate kondenzovano mleko staviti 90 ml. slatke pavlake.


deo sa tamnom čokoladom

200 g. čokolade za kuvanje
200 g. keksa, plazma ili petit
150 g. maslaca ili margarina
100 g. šećera u prahu
1 jaje

Priprema

Za beli deo

Zagrejati kondenzovano mleko i slatku pavlaku, dodati belu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Ostaviti da se prohladi do sobne temperature.
Mikserom umutiti maslac i šećer u prahu, dodati žumance i opet izmiksati. Dodati istopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti. Sipati smesu preko izlomljenog keksa, dobro izmešati i ostaviti jedan sat u frižider.
Na papiru za pečenje napraviti valjak dužine oko 30 cm. i prečnika oko 4,5 cm. Uviti ga u papir i ostaviti da se dobro stegne, može se staviti sat vremena u zamrzivač.

Za tamni deo

Otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Penasto umutiti maslac i šećer u prahu, dodati jaje i opet imiksati. Sipati istopljenu čokoladu, sve dobro umutiti mikserom, dodati izmrvljen keks i ručno sve izmešati.
Ostaviti u frižider oko 1 sat da se stegne.
Na papir za pečenje staviti tamnu smesu i između dva papira rastanjiti je na oko 30 cm. dužine, istu dužinu kao beli deo, i na oko 15 cm. širine. U sredinu staviti ohlađen i stvrdnut beli deo, spojiti tamni deo okolo, malo uvaljati da se dobije pravilan okrugao oblik, umotati u papir i ostaviti u frižider da se stegne i da keks opusti, najbolje preko noći.

Umesto svežih jaja može se koristiti i žumance i jaje kuvano na pari, umutiti svako posebno sa količinom šećera koja je predviđena za taj deo smese i kuvati desetak minuta na pari. Kada se ohladi sjediniti sa maslacem.


2 коментара: