28/04/2013

Torta od sira i kivija



Sastojci

podloga

200 g. integralnog keksa
100 g. omekšalog maslaca

beli krem

400 g. krem sira
3,5 dcl punomasne mlečne slatke pavlake
150 g. šećera
2 vanilin šećera
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna
10 g. želatina u prahu

kivi krem

1 kg. očišćenog kivija
200 g. šećera
20 g. želatina u prahu

Priprema

Samleti keks, izmešati ga sa omekšalim maslacem i rasporediti u kalup prečnika 24. cm.

beli krem

Umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir, dobro izmešati i dodati želatin koji se prethodno stavi desetak minuta u pola dcl. vode da nabubri i samo ga malo ugrajati da postane tečan.
Smesu staviti preko keksa. Pripremiti jednu oblu, ako nemate može i kao ova na slici, posudu, obložiti je sa spoljne strane najlon folijom i utisnuti u krem. Ostaviti da u frižider da se krem dobro stegne, oko 2 sata. Prvo odvojiti posudu od folije i izvaditi je a zatim polako skloniti i foliju sa krema. Nemojte se plašiti, folija se odvoji veoma lako, ne ostane uopšte fila na njoj.



kivi krem

Očistiti kivi i samleti ga dobro u blenderu ili šstapnim mikserom. Dodati šećer i kuvati oko 10 minuta na laganoj temperaturi.
Ja još jednom tako kuvan izmiksam štapnim mikserom. Kada se skuva, kivi izgubi svoju lepu zelenu boju, ako hoćete da fil bude iste boje kao svež kivi, umočite do pola čačkalicu u Wilton tečnu svetlo zelenu boju i prođite kroz fil, dobiće se boja kao sveži kivi.
Ostaviti da se slroz ohladi.
Želatin razmutiti sa 1 dcl. vode, posle desetak minuta ga blago ugrejati da postane tečan i sjediniti sa kivijem. Ostaviti ponovo petnaestak minuta u frižider da se skroz ohladi pa uliti u kalup sa belim kremom.
Ostaviti preko noći u frižideru da se sve lepo stegne.
Dekorisati po želji.

Ove mere su isključivo za kalup prečnika 24 cm!

3 коментара:

  1. Cudna torta ali izgleda vrhunski!!! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav,

    mogu li ovu tortu dekorirati sa bijelom ganache kremom (ono kad se ohladi, pa se izmiksa)? Nikakve dekoracije ne bi radila, više kao "čupavu glazuru". Što mislite oće li ovaj voćni dio to izdržati?
    Unaprid hvala!

    Marija Polic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija slobodno stavite ganache krem, voćni deo je dovoljno čvrst.

      Избриши