31/03/2013

Kremasto - čokoladni kolač sa jagodama

Savršen ukus čokoladno-bademastog dela, sa puno krema i voća, ovaj kolač je spoj kome niko ne može da odoli. Iskombinovala sam ga tako da svi budu prezadovoljni, i ljubitelji čokolade i oni koji više vole voćne kolače. Pogledajte fotografiju, pogledajte sastojke... Napravite ovaj kolač, jednostavan po načinu izrade, pustite druge da vas hvale i uživajte... :)


Sastojci

- za čokoladnu koru

220 g. čokolade, ja sam stavila mlečnu kuverturu
175 g. maslaca
100 g. sitno mlevenog badema
2 kašike brašna
2 kašike mleka
140 g. šećera
5 jaja
malo soli

- beli krem za filovanje u sredini

200 g. krem sira tipa Philadelphia
200 ml. slatke pavlake
4 kašike šećera
oko 200 g. svežih jagoda

- za premaz
domaća marmelada od jagoda

- za ukrašavanje

2 šlaga
sveže jagode


Priprema

Čokoladu i maslac zajedno istopiti na pari.
Jaja i ostale sastojke ručno izmešajte da se dobije homogena smesa. Znači, jaja ne mutiti mikserom kao za patišpanj, samo izmešati sa ostalim sastojcima. Dodati prohlađenu istopljenu čokoladu sa maslacem i izmešati.

Tepsiju dimenzija 28x23 cm. podmazati i posuti brašnom i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25-30 minuta.
Kora mora ostati sočna i meka, kada se ohladi da ima teksturu kao neki dobar čokoladni fil, nemojte je zato prepeći i presušiti.

Ostaviti da se ohladi i preseći uzdužno na dva dela.

- za krem
ukutiti slatku pavlaku sa šećeromu u čvrst sneg. Umešati lagano i krem sir da se dobije lep krem.

- filovanje

jednu koru namazati sa 3-4 kašike marmelade od jagoda, rasporediti fil. staviti na njega sitno iseckane oko 200 g. jagoda. Preko staviti i drugu koru, premazati je marmeladom i zatim šlagom. Ostaviti u feižideru preko noći da se sve lepo stegne i da se sjedine ukusi.
Neposredno pre služenja ukrasiti kolač jagodama.

Ja marmeladu pravim tako što u blenderu izmiksam oko 300 g. jagoda, da ostanu mali komadići, dodam upola manje šećera, oko 150 g. i kuvam oko 25 minuta. Dobije se jedna manja teglica marmelade. Držim u frižideru, mi to brzo potrošimo, za palačinke, sa kiflicama i sl.






4 коментара: