25/04/2012

Markiza

Kada sam pitala ćerku koju tortu želi za rođendan rekla mi je "Markizu". I mada joj je muž studirao kulinarstvo i bio na praksi dva leta u najboljoj hotelskoj poslastičarnici na Kipru luksuznog hotela "Four Seasons" odakle smo probali najlepše kolače i torte u najnovijim tehnikama izrade, i mada sam i ja do sada pravila mnoge nove i mnoge svetske poznate torte, njen izbor je bio taj.

Ne čudi me, jer ne kažu uzalud Grci "Η γεύση έχει μνήμη " , u prevodu, ukus ima sećanje. Sigurno je ova torta asocira na detinjstvo, prve rođendane kojih se seća, neke stare drugarice sa kojima je odrastala...

Dobra, stara "Markiza", za moju ćerku, mog zeta i nas, jedno popodne u aprilu... Veče je bilo za mlađe, na nekom drugom mestu i sa nekim drugim posluženjima, ali sigurna sam da smo se lepše osladili. :)





Sastojci

300 g. čokolade sa većim procentom kakao, najmanje 50%
375 g. maslaca ili margarina
250 g. šećera u prahu
10 jaja
4 šlaga
2 kutije piškota

Priprema

Nekada sam ovu tortu pravila sa svežim žumancima. Sada se bojim pa sam promenila postupak pravim je ovako

Na pari mikserom penasto umutiti 10 žumanaca sa 100 g. šećera u prahu. Sud u kome mutite ne treba da je u dodiru sa vrelom vodom inače će jaja i fil zagoreti. Dodati 300 g. čokolade izlomljene na kockice, mešati ručno da se otopi. Sve zajedno još držati na pari oko 5 minuta lagano mešajući.

Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Posebno penasto umutiti maslac i sjediniti sa čokoladnim filom muteći mikserom. Ostaviti u frižider dok se ne umute belanca.

10 belanaca i 150 g. šećera u prahu umutiti u čvrstu penu. Postepeno, kašiku po kašiku belanca dodavati u prethodni fil lagano mešajući. Ja to radim mikserom najmanjom brzinom.


Pripremiti obruč za kalup prečnika 27 cm koji se stavi na tacnu ili neku malo veću šerpu obložiti folijom.
Slagati okolo i na dno piškote, istresti pola fila, nekoliko piškota izlomiti i ređati preko, zatim staviti ostatak fila. Umutiti šlag i staviti ga preko.

Ja sam piškote i za dno i okolo a i one u sredini, samo malo, jednom stranom, umočila u mleko. One jako upijaju, ako se stave cele biće mljeckave kasnije. A opet, neko ne umače uopšte, meni tako budu suve i tvrde, niko ih onda ne jede.

Ostaviti najmanje 6 sati u zamrzivač, skloniti kalup i poslužiti. Kasnije je držati u frižideru, nema potrebe više za zamrzivač, odlično stoji.

7 коментара:

  1. Divno.....Ovo je drugi izbor mog sina kada su torte u pitanju.....a i ja je volim jer se "lako sprema"....prvi izbor sto se torti tice je cokoladna torta ako se dobro secam mislim da se zove Pariska
    Od skoro sam otkrila ovaj Blog....i odusevljena sam....i meni ovi recepti uglavnom mirisu na detinjstvo....;-)))

    ОдговориИзбриши
  2. Predivna i kod nas obožavana ja još dodoam dobru šaku krupno narezanih oraha u kremu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prelepa torta, a ja dodam jos oko 150 gr mlevenih, prepecenih lesnika u fil.

      Избриши
  3. Trazim recept za Markizu sa termički obrađenim jajima 😊 vidim ovaj Vaš, i super žumanca su kuvana na pari, a belanca nisu :(
    Suprug želi Markizu a bojim se zbog dece proždrljivaca malih ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Belanca ostavite za neki drugi kolač a umutite 700 ml. slatke pavlake i sjedinite sa čokoladnim filom. Šećer koji bi umutitli s belancima umutite sa maslacem. Ako koristite zaslađenu slatku pavlaku smanjite šećer u filu za bar 50 g. Fil je fantastičan.

      Избриши