13/08/2009

Bourekia - Burekia




Jedna od prvih kiparskih poslastica koje sam zavolela, jednostavno i ukusno, a podseca me na detinjstvo i one slatke przenice koje su se pravile od ostataka rastezanog testa, pekle na vrelom ulju i posipale secerom. Ako ste to voleli, burekia ce vam se svideti sigurno. :)


Sastojci
2 solje belog brasna
1 solja polubelog brasna
100 grama margarina
1,5 dcl. vode
malo soli

nadev
200 gr. mekog sira (ricotta)
3 kasike secera
pola kasikice cimeta

ulje za pecenje

Priprema
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, uviti ga u plasticnu foliju ili staviti u plasticnu kesicu i ostaviti pola sata u frizider.
Od testa zatim razvuci pravougaoni oblik debljine oko 5 mm., iseci trake sirine oko 4, 5 cm. zavisi koliko zelite da su velika burekia i razvuci ih kroz masinu za rezance da budu debljine 2mm. Na odredjenom rastojanju staviti punu kasikicu sira, tako da kada preklopite traku ostane prostor izmedju nadeva da se burekia iseku. Kada preklopite testo, prstima lagano pritisnite krajeve i testo izmedju nadeva da bi se dobro spojila dva lista testa inace ce se otvoriti prilikom pecenja.

Peci u vrelom ulju veoma kratko, oko pola minuta je dovoljno da burekia porumene sa obe strane, narastu i budu hrskavi i dok su topli i kada se ohlade.
Topla burekia posuti secerom u prahu.

Od ove kolicine sastojaka moze se dobiti oko 12-15 ne bas malih burekia. :)

2 коментара:

  1. Aliki, od srca ti hvala na ovom receptu! I ja sam zivela na Kipru i bas sam se obradovala kad sam videla ovo kao i jos mnogo toga lepog sto postavljas. Bravo i euxaristw para poly!

    ОдговориИзбриши
  2. Hej Tanja, bas mi drago da ti svidja. :) U kom gradu si zivela i dolazis li i sada ovamo? Da se vidimo... :) Mi smo u Limassolu. Veliki pozdrav sa, od juce pretoplog, Kipra! :)

    ОдговориИзбриши