18/02/2017

Orasnice



Sastojci

3 veća belanca
200 g. kristal šećera
1 vanilin šećer
300 g. mlevenih oraha

i još

oko 250 g. krupno mlevenih oraha za uvaljati orasnice pre pečenja

Priprema

Staviti belanca u dublju posudu za mućenje i čim krenete sa mućenjem mikserom najvećom brzinom odmah posle nekoliko sekudni početi da sipate polako šećer stalno neprestano muteći, dodati i vanilin šećer. Mutiti belanca 5 minuta, može malo duže ali ne manje. Isključiti mikser i polako ručno umešati mlevene orahe. Smesu ostaviti u frižider pola sata.

Malom kašikicom vaditi smesu od belanaca i oraha (vidite na fotografiji odnos smese i veličine kašikice) i staviti je na krupno mlevene orahe.


Posuti grudvicu od belanaca orasima i lagano je razvaljati na valjčić dužine oko 5 cm. Ne brinite, ništa se ne lepi za ruke.


Oblikovati u potkovicu i oprezno preneti na pleh u koji smo stavili papir za pečenje. Oblik se može još malo doterati i ulepšati u plehu.


Od veličine pleha zavisi koliko ćete peći orasnica u jednoj turi, ako ne punite odmah drugi pleh smesu vratiti u frižider.
Ostaviti dovoljan razmak jer će orasnice narasti i raširiti se tokom pečenja.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 25 minuta, svaku sledeću turu peći nekoliko minuta manje jer će rerna biti bolje zagrejana.

NAPOMENA

- nemojte da vas prevari to što su orasnice dosta meke posle ovog vremena pa da pojačavate temperaturu ili produžavate vreme pečenja, kada se ohlade one će dobiti svoju pravu hrskavu teksturu






5 коментара:

  1. Divne su! Jednostavan a odličan recept! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo ti izgledaju orasnice i baš dobro da si stavila recept! 👍 Inače su moj najomiljeniji kolač.. Ranije ih je svaka bolja kafana imala kao desert, odlične su uz kafu i vino. 😊

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман03:43

    Nisam ih pravila ne znam otkad. A ove tvoje mi prave zazubice

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Gago, Bubo :), orasnice su stvarno savršen starinski kolač.

    ОдговориИзбриши