21/01/2017

London štanglice


Sastojci

prhka kora

210 g. brašna
140 g. maslaca
70 g. šećera
3 žumanca


gornji sloj od belanaca i oraha

3 belanca
180 g. šećera
180 g. mlevenih oraha

i još

150 g. pekmeza od kajsija

Priprema

pripremiti pleh dimenzija 23x28 cm.

Hladan maslac iseći na listove i utrljati u brašno. Dodati žumanca i šećer i umesiti glatko testo.

Testo rukama rasposrediti u pleh


i zatim ga izravnati i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peći oko 12 do 15 minuta, zavisi i od rerne.

U međuvremenu belanca i šećer umutiti u čvrst sneg i umašati mlevene orahe.

Koru izvaditi iz rerne i na toplu rasporediti pekmez.



i preko naneti sneg od belanaca i oraha.


Rernu smanjiti na 100 stepeni i peći, sušiti kolač još 45 minuta.
Seći na štanglice kada se ohladi, ne brinite što će biti ispucao gornji sloj prilikom sečenja, to je odlika i na neki način zaštitni znak i ukras ovog kolača.
Kolač je hrskav i dok je topao tako da krajnji rezultat nema nikakve razlike ako ga sečete vrućeg "da ne bi popucala kora", to je nepotreban savet i netačan.


NAPOMENA

- smesu od belanaca i oraha je potrebno sušiti tako da gornjih oko 2mm bude potpuno suv, hrskav i blede bež boje, dok će sloj ispod biti mek i sočan zahvaljujuži pekmezu, to je odlika ovog kolača i po tome se razlikuje i po tome je i jedinstveni stari biser. Ako gornji sloj vratite i zapečete na većim temperaturama desetak minuta da potamni i bude mek, tek malo hrskav, dobiće se obična kora za npr. za reform tortu ili neku drugu tortu sa korom od belanaca i oraha. To onda nisu London štanglice.
- pekmez mora biti kvalitetan a ne neka želatinasta marmelada
- možete dodati malo limunove korice u testo i par svežeg limunovog soka u belanca, po želji, ali kada se koristi dobar pekmez od kajsija on nije presladak i daje blagu kiselost kolaču tako da ja ne stavljam limun

1 коментар:

  1. jedan od mojih omiljenih kolača. odličan recept.koru sam napravila sa mašću, otprilike 110g mi je trebalo da dobijem kompaktno testo.

    ОдговориИзбриши