04/06/2016

Cheesecake sa jagodama







Sastojci

podloga od keksa

200 g. plazma keksa
80 g. maslaca ili margarina
50 ml. gustog soka od breskve ili đusa, mleka, fante...

cheesecake

400 g. krem sira tipa Philadelphia
5 dcl. mlečne slatke pavlake
125 g. šećera
2 vanilin šećera
po želji sveže ceđen sok od pola limuna


fil od jagoda

300 g. jagoda
5 kašika šećera
1 dcl. vode

20 g. želatina u prahu
120 ml. vode

Priprema

Pripremiti kalup za torte prečnika 23 cm.

U mleveni plazma keks sipati sok i istopljen maslac, izmešati da se dobije rastresita smesa i rasporediti na dno kalupa. Ostaviti u frižider dok svi ostali sastojci ne budu spremni.

Jagode iseckati na veće komade, dodati vodu i šećer i kuvati od početka ključanja još 3 minuta. Ostaviti da se prohladi pa samleti u blenderu ili štapnim mikserom da se dobije glatka kaša pa ostaviti da se potpuno ohladi.

Kada se smesa od jagoda ohladila nastaviti dalje sa pripremom. U vodu sipati želatin, izmešati i ostaviti desetak minuta da nabubri.

Slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer umutiti toliko da bude gustine gušćeg jogurta. Dodati krem sir i još malo izmiksita da se dobije fin gladak krem. U ovoj fazi dodati limunov sok ako želite.
Nabubreo želatin zagrejati desetak sekundi u mikrotalasnoj da se istopi i postane tečan i sipati pola u beli krem, pola u kašu od jagoda i dobro izmešati obe smese.

Ostaviti oko 1 sat u frižider da krene reakcija želatina i da kreme postanu čvršće, naročito kaša od jagoda, zbog kasnijeg jednostavnijeg slaganja krema i lepšeg izgleda preseka. Nikako ne ostavljati predugo, jer će se kreme previše stisnusti.

Na podlogu od keksa naneti pola belog krema. Velikom kašikom napraviti 6-7 "džepova" u kremi i tu staviti krem od jagoda, otprilike po jednu punu kašiku. Blago šarati po kremama, ja to uradim rukohvatom male kašikice, može štapićem za ražnjiće ili šta vam je zgodno. Opet naneti beli krem, lagano kašiku po kašiku , ponoviti postupak i preko svega staviti ostatak fila od jagoda.

Cheesecake ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da se potpuno stegne i dobije pravu teksturu i da se sjedine ukusi.
Da bi izvadili cheesecake iz kalupa,nožem blago proći pored ivica obruča kalupa i pažljivo ga odvojiti.







1 коментар:

  1. Ne sjecam se da sam ikada vidjela ovako lijep cheesecake! Imam svoj recept kojeg godinama smatram za favorita ali cu morati isprobati i ovaj... :) Blog je zaista prekrasan, svaka cast!

    ОдговориИзбриши