27/01/2013

Šampita


Šampita koja mora da uspe. :)














Sastojci

lisnato testo

6 belanaca
500 g. šećera
125 ml. vode

kašika sveže ceđenog soka od limuna


Priprema







Ispeći 2 lista lisnatog testa. Jedan ostaviti ceo za podlogu a drugi iseći na kocke željene veličine.


Belanca umutiti u čvrst sneg. Vodi i šećer staviti da kuvaju. Mešati da se šećer brže istopi. Sirup će na početku kuvanja biti mutan, kada postane staklast kuvati još 3,4 minuta. Znači, nekoliko prvih minuta sirup će kuvati i biti mutan. Od momenta kada postane potpuno proziran kuvati još par minuta. Dodati i sok od limuna.
U umućena belanca sipati lagano sirup stalno muteći mikserom najvećom brzinom. Kada se doda sirup posudu premestiti u veću sa hladnom vodom i dosta leda. Nastaviti mutiti dok se belanca ne ohlade, ne moraju skroz, mogu da budu malo mlaka.

Rasporediti belanca na lisnato testo i gore staviti sečene kocke lisnatog testa. Ostaviti preko noći u frižider.

Obavezno dodati limunov sok jer ovako "teški" sirupi kada se ohlade mogu da se ušećere, ovako će šampita uvek biti glatke i penaste teksture.

Ova tepsija na fotografiji je dimenzija 20x20 cm.
Žumanca možete iskoristit da napravite ovaj fil iz recepta za Ekmek kadaifi, fil je odličan, možete ga koristiti i u kombinaciji sa voćem, npr. red keksa, fil, voće, šlag i dobićete odličan kolač.

LINK ZA RECEPT SA FILOM OD ŽUMANACA

16 коментара:

  1. Nikada nisam pravila šampitu, ni sama ne znam zašto. Sad si me podstakla da to i uradim, pogotovo kada vidim da je recept baš lepo opisan i po svemu sudeći jednostavan. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kao dete sam obožavala da jedem šampite po poslastičarnicama ali sada izbegavam zbog velike količine šećera, inače prelepo izgleda...

    ОдговориИзбриши
  3. Probacu... Secam se da se jednom neko mucio i mnogo puta pokusavao napraviti sampitu. Ja cu pokusati cisto iskustva radi jer moji nisu neki ljubitelji...

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala devojke na komentarima. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Da li imate predlog sta raditi sa 6 žumanaca koje nam ostanu od šampite? Dajte neki lep kolačić da se i ona iskoriste :)

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Sofija, ovaj fil koji koristim za Ekmek kadaifi je odličan, može se kombinovati sa voćem. Red keksa, red fila, voće i šlag i dobićete odličan kolač. Evo Vam link, a dodaću i u recept.

    http://www.maminajela.com/2011/02/ekmek-kadaifi.html

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala puno,odlicno izgleda moracu da probam obavezno!
    Ps: sve sto pravite je predivno, ja samo zamisljam da li vasa porodica moze da prodje kroz vrata? :) :)
    Da imam nekog da mi sve ovo lepo pravi,ja sigurno ne bih! hahaha sala, naravno ali zaista imate najbolje kolace, nadamo se jos dugo da nam pravite...
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. Hahaha Sofija, a naprotiv, moj muž i sin su, može se reći skoro mršavi, i ja sam bila do nedavno ali zbog drugih stvari sam dobila koji kg. viška.
    Hvala najlepše, veliki pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  9. Мени је само једном успела, а често сам је правила, сад сам одустала а обожавам шампиту. Тај бели фил ми никад не буде чврст а једина разлика у Вашем и мом рецепту је што не додајем лимун, да ли је могуће да он може да учврсти? Хвала унапред :)

    ОдговориИзбриши
  10. Može, ali je ipak najvažnije da su belanca jako dobro umućena i da je sirup dovoljno ukuvan.

    ОдговориИзбриши
  11. Ha!Prvi put uspela...Hvala 😘

    ОдговориИзбриши
  12. Ovako isto(duze mutim da se belanca prohlade) pravim belanca za mancmelou i budu cvrste teksture

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav, dali Sirup mora da Bude hladan?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sirup se odmah sipa, vidite da piše da se posuda s belancima u koje je sipan sirup stavi u hladnu vodu i mute dok se ne ohlade.

      Избриши