04/04/2011

Pileći paprikaš na kratkom saftu sa domaćim rezancima

Ko ne zna napraviti pileći paprikaš, pa to je najobičnije jelo sa malo sastojaka? Jeste, ali da bi jedan paprikaš bio i dobar paprikaš, postoje neka nepisana pravila u pripremi bez kojih bi to jelo bilo samo kuvana piletina u nekoj crvenoj tečnosti... Za mene, dobar paprikaš je onaj gde se dobije gust i ukusan saft bez dodavanja brašna ili gustina da bi se to postiglo. Potrebno je samo ispoštovati neke osnovne korake u pripremi... Ovako se to radi u našoj kući, piletina, saft i rezanci, to je ovo jelo. Krompir, šargarepu, celer i druge vrste povrća ostavićemo za neki drugi paprikaš, doći će i on na red... :)



Sastojci

jedno srednje pile, oko 1,5 kg.
dosta luka, 400 g. najmanje
4 kašike ulja
2 dcl. soka od paradajza, gušćeg
ako vam sok nije dovoljno gust dodajte 1 kašiku paradajz pire
oko pola litre vode
1 lovorov list
1 kašikica slatke paprike
pola kašikice ljute paprike
1 kašika vegete
biber
so

Priprema

Luk iseckati na sitne kockice, staviti ga na zagrejano ulje pa ga dinstati. Dinstajte ga dugo na srednjoj vatri, povremeno mešajući, sve dok ne dobije krem boju i postane skoro kašast. Za to je potrebno vreme, najmanje 15 do 20 minuta, zavisi od vrste luka. Ako slučajno primetite da počinje da zagoreva, dodajte jako malo vode. Od toga kako je izdinstan luk zavisi kakvog kvaliteta i gustine će biti saft na kraju. Zato imajte strpljenja.

Mesi iseći na komade pa dodati u luk. Odmah dodati sve začine, zaliti paradajzom, dodati i paradajz pire, dobro izmešati, poklopiti i ostaviti da se kuva. Sve se radi na srednjoj temperaturi. Kada počne da krčka, zalijte sa pola tople vode, ostaviti da ponovo proključa, zatim dodati i ostatak vode. Važno je da tečnosti ne bude ni previše ni premalo, dovoljno je da pokrije meso. Poklopiti, ne skroz, i kuvati oko 50 minuta na srednjoj temperaturi povremeno mešajući. Ako primetite da vam se dosta tečnosti ukuvalo, isparilo, dodajte još malo tople vode ali nikako poslednjih dvadesetak minuta, onda neće stići da se poveže voda sa ranijim saftom. Zato je važno da se kuva na srednjoj temperaturi, da ne bi tečnost naglo isparila. Safta će biti taman toliko da za svaki komad mesa u tanjiru sa rezancima ima dovoljno i da se umoči. :)

Rezance praviti po ovom receptu, testo.
http://www.maminajela.com/2009/07/domaci-rezanci-za-supu.html

Kuvati u slanoj vodi. Domaći rezanci kada se stave u vodu oni odmah isplivaju na površinu ali nisu odmah gotovi, kuvajte ih još 2, 3 minuta. Ja moje rezance ne ispiram vodom jer ne bude brašna na njima pre kuvanja.

Toliko, da ne pravimo sada nauku od od običnog paprikaša. Nije lako ni jedan postupak kuvanja objasniti ovako samo pisanjem, potrebno je videti. A videćete sami, oni koji počinju sa kuvanjem, kada ga budete kuvali više puta, više godina... :)
Iskustvo je najbitnije.

6 коментара:

  1. zalim sto sam na dijeti, jer ovaj paprikas dosao bi bas dobro, volim kako izgleda a znam mu ukus. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  2. Predivan paprikasic. Odlicno izgleda, bas mami. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Da, Aliki, i za običan paprikaš je potrebbno iskustvo. Ja danas pravim ovaj tvoj, jer mi je dosadio onaj moj , klasičan sa krompirom, šargarepom i napraviću i ove domaće rezance, baš. Raspoložena sam za kuvanje pa možda napravi i one tvoje krempite...Danas, Aliki, ti si šef kuhinje i sve se radi kako ti kažeš. Znaš, ovo je jedini blog na kome se brojač posetilaca obrće ko sekundara, a to znači samo jedno: najbolja si!Pozdrav i zagrljaj!

    ОдговориИзбриши
  4. :) Hvala najlepše Ankice... Pozdrav veliki i od mene. :*

    ОдговориИзбриши
  5. Savrseno..pravila sam bezbeoj puta!!

    ОдговориИзбриши