19/09/2009

Slane kiflice

Odličan recept moje komšinice i prijateljice Jasmine. Odličan za početnike u pravljenju testa, nema lepljenja testa za površinu na kojoj se mesi. Pogledajte postupak izrade...




Sastojci
1 kg. brašna
1/2 l. mleka
2 jaja
2 šoljice ulja, 2x 1 dcl.
1 sveži kvasac, ja koristim i suvi, 11 gr. kesica
kasikica secera
kasikica soli

Priprema
Odvojiti 2 dcl. mleka, ugrejati malo da bude mlako, dodati šećer i kvasac i sacekati da kvasac naraste. Ako koristim suvi stavim nekad direktno u testo a nekad radim isti postupak s mlekom.
U posudu sipati 1 kg. brašna, posoliti, dodati jaja, mleko, šoljicu ulja i mleko sa nadošlim kvascem. Umesiti testo koje će biti malo tvrdje. Na dasku za mešanje sipati drugu šoljicu ulja, staviti testo i mesiti sve dok testo ne upije celu količinu ulja i ne postane glatko. Podeliti na 7 jufki i ostaviti ih da rastu 1 sat. Površinu na kojoj ćete staviti jufke tanko namazati uljem a takođe pređite uljem sa četkicom preko svake da se ne bi osušile. Kada narastu, razviti svaku jufku na oko 3 mm. znači da ne bude pretanko testo, seći na 8 delova, puniti nekim slanim punjenjem po želji ili ostaviti prazne, umotati kiflice i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Kod kiflica je najvažnije da se ne prepeku jer će onda i od najmekšeg testa izaći tvrde i prhke kiflice.

1 коментар: