18/01/2017

Lazanje sa svežom domaćom testeninom



Sastojci

700. mlevenog mesa
1 velika glavica luka
1 češanj belog luka
1 šargarepa
1 teglica od 520 g. umaka od pradajza, bosiljka, pečenih paprika DERONI BASILICO, ili BARILLA paradajz umak s bosiljkom, staviti 500 g.
150 ml. vode
so, biber, začin od povrća, lovorov list, još suvih začina po želji
1 kašikica šećera
4 kašike ulja

za bešamel umak

1200 ml. mleka
120 g. maslaca
6 kašika brašna
so, sveže mleveni beli biber
malo sitno ribanog muškatnog oraha

i još

videti ovde DOMAĆA PASTA, cela količina koja se dobije od sastojaka u receptu  ili 500 g. kupovne testenine za lazanje
200 g. tvrdog sira tipa edam i sl.
oko 50 g.parmezana

Priprema

U vruće ulje staviti sitno seckan luk i beli luk i izdinstati ga na srednjoj vatri, na polovini dinstanja dodati šargarepu izrendanu na krupno rende. Dodati mleveno meso i dinstati ga desetak minuta dok ne postane rastresito i ne promeni boju, posoliti, pobiberiti, staviti lovorov list i začin od povrća pa zaliti umakom dodati šećer i vrelu vodu. Dinstati sve zajedno na malo jačoj vatri uz povremeno mešanje još oko desetak minuta, dok ne ispari deo tečnosti i ne dobije se fin, gušći umak s mesom. Izvaditi lovorov list i ostaviti da se malo prohladi.

za bešamel

Na srednjoj temperaturi istopiti maslac, biti oprezan jer maslac na jačim temperaturama brzo dobije tamnu boju i promeni ukus. Dodati brašno, izmešati i ostaviti 2, 3 minuta da se brašno proprži. Sipati lagano toplo mleko stalno mešajući umak dok se ne utroši sva količina mleka. Posoliti, pobiberiti i dodati malo muškatnog oraha i kuvati nekoliko minuta da se bešamel malo zgusne.

slaganje lazanje

u posudu za pečenje na dno staviti 4,5 kašika bešamela i rasporediti prvi sloj testenine. Naneti nekoliko kašika mlevenog mesa i posuti sa malo parmezana.


Preliti sa nekoliko kažika bešamela i posuti rendanim sirom. Preko naneti opet testeninu i ponavljati postupak





tako da na kraju imate 5 slojeva testenine, četiri sloja fila od mesa, bešamela i sira i za kraj ostaviti 7,8 kašika bešamela i posuti sa preostalim tvrdim sirom i parmezanom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, zavisi i od rerne.

NAPOMENA

- da bi se prilikom sečenja dobio ovako lep presek i izgled odsečenog komada, lazanje morate ostaviti da se prohlade i da se stegne punjenje jer kada se seče vrela fil će curiti
- fotografija je zumirana i slojevi se čini deblji, ali testo je i posle pečenja tanko i meko i gotove lazanje su neuporedivo lepšeg ukusa i tesksture nego sa kupovnom testeninom.

-

1 коментар:

  1. Анониман20:55

    Kad imam vremena i ja ih najviđe volim sa domaćom testeninom. Jako ukusno izgleda

    ОдговориИзбриши