15/06/2016

Čokoladni kolač



Sastojci

biskvit

4 kom. jaja
200 g. šećera
1 vanilin šećer
100 ml. mleka
125 ml. ulja

250 g. brašna
30 g. kakao praha
1 prašak za pecivo


krem

500 ml. mleka
2 kom. jaja
140 g. šećera
1 vanilin šećer
50 g. brašna
40 g. kakao praha


Priprema



-za biskvit

Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer pa nastaviti mutiti mikserom najvećom brzinom 7-8 minuta. Dodati mleko i ulje, izmešati pa postepeno dodavati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo lagano mešajući. Smesu ostaviti u činiji i odmah pripremiti krem.


-za krem

Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Čim je postala svetla i kremasta smesa umešati brašno i kakao pa dodati svu količinu mleka i sve zajedno dobro izmešati. Preliti u sud u kome će se kuvati, na srednje jakoj temperaturi zagrevati uz lagano mešanje i čim proključa kuvati jedan minut i skloniti sa vatre.

Pripremiti kalup za pečenje prečnika 24 cm. Lagano nauljiti i posuti brašnom i na dno staviti papir za pečenje.
Smesu za biskvit još jednom lagano izmešati i istresti u kalup. Većom sipaćom kašikom sipati u smesu za biskvit vruć krem na 6-7 mesta.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta, zavisi i od rerne.
Pečen kolač lagano nožem odvojiti od ivica kalupa, ostaviti da se ohladi na sobnoj temepaturi pa staviti u frižider na nekoliko sati, da krema postane čvrsta i da se sjedine ukusi.

NAPOMENA

- kod pripreme biskvita zbog veće količine šećera kada se umute jaja i šećer već posle minut, dva će smesa biti svetla, gusta i kremasta ali obavezno produžiti vreme miksanje pre dodavanja ostalih sastojaka jer će to poboljšati teksturu gotovog kolača, biskviti će biti sočniji i mekši.



Нема коментара:

Постави коментар