09/12/2012

Karamel pita
















Sastojci

kore

150 g. maslaca ili margarina
1 jaje
1 kašika pavlake
3 kašike mleka
150 g. šećera
oko 420 g. brašna
1 prašak za pecivo


fil

350 ml. mleka
3 kašike brašna
1 kašika šećera

200 g. šećera
200 g. maslaca ili margarina

Priprema


kore

Istopiti maslac i kada se malo prohladi dodati šećer, pavlaku i mleko, malo izmešati pa dodati jaje. Ručno opet izmešati pa dodati brašno i prašak za pecivo. Umutiti mikserom, dodatkom za testo. Testo treba da je meko, ali ako je potrebno još malo brašna dodajte. To zavisi koliko je jaje, koliko ste pavlake zahvatili, kolike su kašike za mleko...
Odmah podeliti testo na dva dela i prvi deo rastanjiti na poleđini tepsije dimenzija 23x32. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta, paziti da kore ostanu bele boje, da se ne prepeku.
Čim se izvadi iz rerne, dok je kora još meka i elastična, obrezati ivice, dugim nožem proći ispod kore da se odvoji od tepsije i istresti je na papir.
Ponoviti postupak razvlačenja i pečenja i sa drugim delom testa. Kore ostaviti da se ohlade.

fil

Skuvati brašno, mleko i šećer kao puding, paziti da se ne stvore grudvice. Ako ne možete brašno da napravite glatko, bez grudvica, jednostavno ga dodajte u mleko tako što se propusti kroz sitnu cediljku, u mleko će iči glatka smesa a ako ima grudvica ostaće u cediljci. Ostaviti da se prohladi dok se ne napravi karamel.

Istopiti šećer u karamel na umerenoj temperaturi. Da vam ne bi izgoreo i kasnije bio gorak, karamel skinuti sa vatre još dok ima malo grudvica šećera, on se i dalje topi, kao da je na vatri, i tako će se te grudvice istopiti a nema bojazni da izgori.
U tako vreo karamel dodati maslac, vratiti na vatzru i mešati dok se karamel i maslac ne sjedine, 2,3 minuta. Skinuti sa vatre, spojiti sa kuvanim belim filom, dobro ručno izmešati i ostaviti fil da se ohladi do sobne temperature.

Filovati kore, pritisniti blago nekim većim predmetom celu površinu kolača i ostaviti obavezno preko noći na hladnom mestu, da se fil stegne i kore omekšaju.

Možete praviti i 3,4 tanje kore, ali meni je i ovako kolač jako lep izgledom.



Нема коментара:

Постави коментар