17/05/2017

Karamel (dulce de leche ) cheesecake



Sastojci

150 g. plazma keksa ili integralnog keksa tipa Digestive
50 g. istopljenog maslaca


krem

900 g. krem sira tipa Philadelphia, ABC...
200 g. kisele pavlake
170 g. šećera
2 vanilin šećera
4 kom. jaja

1 konzervica 397 g. dulce de leche
ili 400 g. domaćeg karamela OVDE JE RECEPT

Priprema

OVDE JE UPUTSTVO kako da od slatkog kondenzovanog mleka dobijete karamel - dulce de leche.

Istopiti maslac i izmešati sa mlevenim keksom sa šećerom. Smesu istresti u kalup prečnika 22 cm. i izravnati je i utisnuti. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi krem.





Krem sir, šećer i vanilin šećer lagano umutiti mikserom, dodati i kiselu pavlaku pa sve zajedno izmešati.


U smesu dodavati jaja jedno po jedno, znači dodamo jedno jaje, izmešamo lagano da se sjedini smesa, tek onda dodati drugo, ponoviti postupak i tako redom. Mutiti stalno umerenom brzinom miksera.


Od ove smese odvojiti 200 g. i izmešati sa karamelom.


Žutu smesu rasporediti u kalup preko podloge od keksa, napraviti udubljenja i u njih sipati karamel smesu. Malo kašikom blago sve izmešati, samo u dva, tri poteza.


Na kraju samo malo izravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 1 sat. Ostaviti da se dobro ohladi, najmanje nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći, da se krem stabilizuje i stegne i da se sjedine ukusi.

NAPOMENA

- kod izrade pečenih čizkejkova tokom pečenja smesa raste i tokom hlađenja može doći do "pucanja" površine. Nemam univerzalni recept kako to potpuno izbeći, osnovno je da se peče na ne baš visokim temperaturama i da se prvo hladi lagano na sobnoj temperaturi da bi kolač postepeno i rastao i tokom postepenog hlađenja lagano padao. Ako i pukne malo nije nikakva katastrofa.



1 коментар: