10/06/2017

Grčki čokoladni kolač preliven sirupom - Čokoladopita




Sastojci

kolač

8 jaja
200 g. šećera
2,5 dcl. ulja
100 g. brašna
180 g. sitnog griza
80 g. kvalitetnog tamnog kakao praha
2 kašikice praška za pecivo
1 vanilin šećer
po želji ribana korica od pola narandže

sirup

5 dcl. vode
400 g. šećera
2 kašike kakao praha
100 g. čokolade za kuvanje

glazura ganache

200 g. čokolade za kuvanje
200 ml. mlečne slatke pavlake sa većim procentom mlečne masti, oko 30%


Priprema

Prvo pripremiti sirup jer je potrebno da se ohladi.

Vodu, šećer i kakao kuvati 2,3 minuta od početka ključanja. Šećer se mora potpuno istopiti, mešajte na početku. Skloniti sa vatre i dodati kockice čokolade i izmešati da se čokolada istopi. Ostaviti sa prohladi do sobne temperature. Ohlađen sirup procediti kroz cediljku za supu, može da se desi da ostanu neke mrvice kakaa, zato je najbolje procediti sirup.


Dublji pleh za pečenje 23x32 cm. blago nauljiti i posuti brašnom. Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Brašno, kakao i prašak za pecivo prosejati. Dodati griz pa promešati.

Jaja, šećer i vanilin šećer mutiti dok ne postane bleda, penasta i kremasta smesa, mutiti najmanje 7,8 minuta, po potrebi i malo duže, zavisi od svežine jaja.

Dodati ulje i izmešati. Postepen dodavati suve sastojke lagano ručno mešajući.

Dobiće se gušća smesa, nikako ne dodavati još neku tečnost, mleko ili ulje npr., to je prava koegzistencija smese, tako treba da bude gusto. Izliti u pleh i peći oko 35 minuta, zavisi i od rerne. Čačkalicom proveriti da li je pečeno ako niste sigurni.

Pečen kolač čim se izvadi iz rerne izbockati nožem na nekoliko mesta i odmah preliti ohlađenim sirupom. Kolač će skoro odmah upiti sav sirup.


Ostaviti da se potpuno ohladi i da kora upije svu tečnost.

Za glazuru - u mikrotalasnoj ili na blagoj vatri lagano zagrejati slatku pavlaku i čokoladu, izmešati da se dobije fina glatka i sjajna glazura i preliti preko ohlađenog kolača.


Ostaviti kolač nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider, da se glazura stegne, kolač potpuno omekša i što je uvek najvažnije, da se sjedine ukusi.

NAPOMENA

- ovaj kolač mora da ima svoju visinu, nikako nemojte peći u jako velikim plehovima da bi se dobilo više tankih komada, to nije to
- ako možete da nabavite mlečnu kuverturu , to je isto čokolada za kuvanje samo nije crna, posna, onda dodajte u receptu pola tamne čokolade za kuvanje, pola mlečne kuverture, kolač će dobiti još više na ukusu
- sirup nikako ne kuvati duže, nije potrebno da se ukuva i postane gust, ovom kolaču je od sirupa potrebna samo vlažnost, sočna prozračnost i dodatni ukus čokolade

7 коментара:

  1. Bili smo prošle godine na Tasosu i uzeli picu da jedemo, posle toga konobar donese na poklon jedan skroz crni kolač prostog izgleda, kada smo ga probali ukus nas je raspametio, nismo znali kakav je to kolač koji izgleda tako jednostavno, a takvog dobrog ukusa. Danas kada smo ugledali na vašem sajtu grčki čokoladni kolač preliven sirupom oduševili smo se jer je to upravo taj kolač koji smo jeli. Hvala Vam na receptu....Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Izvinite,sta znaci kuvertura?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kuverture su kvalitetne čokolade sa velikim procentom kakao praha i kakao maslaca u tamnoj i mlečnoj kuvertura čokoladi i velikim procentom kakao maslaca u beloj kuverturi. Nemaju toliki procenat šećera dok npr. u Menaž čokoladi za kuvanje na 100 g. čokolade imate 54 g. šećera.

      Избриши
  3. Ekstra kolac ko voli cokoladu vrh i socan dobro ide uz sladoled hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
  4. Hi, I finally found this perfect recipe, when I translated it in Google I didn't understand few things, like what dcl? and what is small semolina? Thank you ;)

    ОдговориИзбриши